Follow @szinfoltok13

2014. január 6., hétfő

Eszterházy-torta

Harmadik szilveszteremet töltöm eme tortával. Különleges kapcsolat a miénk, és még különlegesebb az, akinek készül. Mert ez nem mindennapi torta, hanem születésnapi. Így nincs kifogás, ezt el kell készíteni, és őszintén szólva elég könnyen megy. Kezdetben nem gondoltam így, de azóta mindenkinek csak ajánlani tudom, mert tényleg nem bonyolult elkészíteni. És az íze??? Nincsenek rá szavak....

De helyettem beszéljenek a képek :)

Hozzávalók:

A tésztához:
    5 tojásfehérje
    15 dkg cukor
    15 dkg darált dió
    csipet fahéj
    5 dkg liszt



    A tészta elkészítéséhez elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét, és amikor háromnegyedig felvertük, hozzáadjuk a cukrot. Kemény habbá verjük, majd elkeverjük a diót a fahéjjal és a liszttel, és óvatosan a habba forgatjuk.



     Egy 18-20 cm átmérőjű tortakarikát vagy egy lapos tányért körberajzolunk sütőpapírra. Öt lapra lesz szükség, ezért készíthetünk öt karikát. 



    Öt egyenlő részre osztjuk a tésztamasszát, és akkora köröket kenünk belőle, amekkorát rajzoltunk. 180 fokos sütőben egyenként 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük őket, majd kihűtjük.



    A krémhez:
    4 dl tej
    1 csomag vaníliás pudingpor
    5 dkg cukor
    10 dkg porcukor
    20 dkg vaj
    10 dkg darált dió
    rum ízlés szerint



    A krémhez 1,5 dl tejjel elkeverjük a pudingport, a maradék tejet pedig felforraljuk a cukorral. A forró tejet besűrítjük az elkevert pudingporral, majd még egy percig kevergetve főzzük. A tűzről levéve egy lapos tányérba borítjuk, így hamarabb kihűl.




    A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a kihűlt pudingot átkeverjük, hogy ne legyen csomós, majd a kikevert vajhoz adjuk. Együtt tovább habosítjuk, majd a darált diót és a rumot is hozzákeverjük.




    Összetöltjük a kihűlt tésztalapokat a krémmel, egy keveset hagyunk a torta körbekenéséhez. A betöltött tortát hűtőbe tesszük dermedni. 




    A díszítéshez:
    kb. 10 dkg darált dió a panírozáshoz
    10 dkg fehér csokoládé
    4 dkg étcsokoládé
    2 evőkanál olaj
    tejszínhab és egész dió
    kenőkés és fogpiszkáló

    A díszítéshez a fehér csokoládét mikróban vagy gőz fölött gyakran kevergetve 1-2 evőkanál olajjal megmelegítjük. Ezután a megdermedt torta tetejére öntjük. Közben az étcsokoládét is felolvasztjuk, majd kis papírtölcsérbe töltjük. A torta közepétől elindulva körkörös spirált rajzolunk vele, majd fogunk egy fogpiszkálót és pókhálóssá rajzoljuk. 

    A torta oldalát megkenjük a maradék krémmel és darált dióval "bepanírozzuk". 

    Tejszínhabbal, valamint pár szem dióval díszítjük. 


    Jó étvágyat!

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése