De helyettem beszéljenek a képek :)
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg cukor
15 dkg darált dió
csipet fahéj
5 dkg liszt
A tészta elkészítéséhez elkezdjük habbá verni a tojásfehérjét, és amikor háromnegyedig felvertük, hozzáadjuk a cukrot. Kemény habbá verjük, majd elkeverjük a diót a fahéjjal és a liszttel, és óvatosan a habba forgatjuk.
Egy 18-20 cm átmérőjű tortakarikát vagy egy lapos tányért körberajzolunk sütőpapírra. Öt lapra lesz szükség, ezért készíthetünk öt karikát.
Öt egyenlő részre osztjuk a tésztamasszát, és akkora köröket kenünk belőle, amekkorát rajzoltunk. 180 fokos sütőben egyenként 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük őket, majd kihűtjük.
A krémhez:
4 dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dkg cukor
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
10 dkg darált dió
rum ízlés szerint
A krémhez 1,5 dl tejjel elkeverjük a pudingport, a maradék tejet pedig felforraljuk a cukorral. A forró tejet besűrítjük az elkevert pudingporral, majd még egy percig kevergetve főzzük. A tűzről levéve egy lapos tányérba borítjuk, így hamarabb kihűl.
A vajat kihabosítjuk a porcukorral, a kihűlt pudingot átkeverjük, hogy ne legyen csomós, majd a kikevert vajhoz adjuk. Együtt tovább habosítjuk, majd a darált diót és a rumot is hozzákeverjük.
Összetöltjük a kihűlt tésztalapokat a krémmel, egy keveset hagyunk a torta körbekenéséhez. A betöltött tortát hűtőbe tesszük dermedni.
A díszítéshez:
kb. 10 dkg darált dió a panírozáshoz
10 dkg fehér csokoládé
4 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
tejszínhab és egész dió
kenőkés és fogpiszkáló
A díszítéshez a fehér csokoládét mikróban vagy gőz fölött gyakran kevergetve 1-2 evőkanál olajjal megmelegítjük. Ezután a megdermedt torta tetejére öntjük. Közben az étcsokoládét is felolvasztjuk, majd kis papírtölcsérbe töltjük. A torta közepétől elindulva körkörös spirált rajzolunk vele, majd fogunk egy fogpiszkálót és pókhálóssá rajzoljuk.
A torta oldalát megkenjük a maradék krémmel és darált dióval "bepanírozzuk".
Tejszínhabbal, valamint pár szem dióval díszítjük.
![]() |
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése